EtusivuMatkatPalvelutAjankohtaistaYhteystiedot
Toiminta ja ajankohtaista
Kerho kokoontuu pääasiassa kaupungissa Potkurin tiloissa .Pohjolankatu 2
Songan Eurooppakerho ry:n piirissä tapahtuva toiminta edellyttää kerhon jäsenyyttä. Kerhon jäseneksi ilmoittaudutaan puheenjohtajalle tai sihteerille (Yhteystiedot-sivu).
Toimintamallina on yhdessä oppiminen ja tietojen etsiminen eri lähteistä. Tarvittaessa hankitaan asiantuntijoita.
Kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka toinen torstai.
Syksyn 2023 kokoontumiset
Tiistaina 13.06 .2023 Oitolanranta/lisätietoa myöhemmin Torstaina 07.09.2023 klo 17.00- Potkuri/Isomus
Torstaina 21.0 9.2023 klo 17.00- Potkuri/Isomus
Torstaina 05.10.2023 klo 17.00- Potkuri/Isomus
Torstaina 19.10.2023 klo 18.00- Potkuri/Isomus Harry Ylisaukko-oja
pääset tästä linkistä lukemaan Leenan matkakertomuksen valitsemalla avaa tiedosto;;
Eurooppakerho tutustui Irlantiin 28.8.-4.9.2019
Eurooppakerho opintomatkalla Saksassa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa 2018
Kerho teki opintomatkan Saksaan, Sveitsiin ja Liechtensteiniin 16.-25.5.2018. Matkalla oli mukana 35 kerhon jäsentä. Lensimme mennessä Helsingin kautta Frankfurtiin, jossa Risto, Raija ja IngSvan linja-auto meitä odottivat. Kiertelimme linja-autolla kohdemaissa. Paluumatkalla lensimme Zurichistä Helsingin kautta takaisin Rovaniemelle.
Matkan pääkohteet olivat Saksassa Rudesheim am Rhein, Nurnberg ja Munchen ja Konstanz Boden-järven rannalla. Rudesheimiin mennessä kävimme Eltvillen ja Hattenheimin kylissä. Teimme majoituspaikkakunnilta useita päiväretkiä. Rudesheimista teimme päiväretken ylös Reinin kukkuloille, jonne nousimme köysiradalla. Kävelimme luonnonpuiston halki ja laskeuduimme taas köysiradalla alas Reinin varteen, josta palasimme Rudesheimiin jokilaivalla.
Rudesheimista matkasimme ensin Nurnbergiin, jossa teimme opastetun kaupunkikierroksen opas Regina Besserin johdolla.
Kierroksen jälkeen matka jatkui Muncheniin. Seuraavana päivänä teimme aluksi linja-autolla opastetun kaupunkikierroksen opas Anna-Liisan johdolla. Näimme paljon upeita vanhoja rakennuksia ja uudempiakin, mm BMW-autotalon. Kierroksen päätteeksi söimme yhteisen lounaan. Lounaan jälkeen meillä oli omaa aikaa katsella kaupunkia. Illalla osa kävi katsomassa hienon hevosnäytöksen.
Seuraavana päivänä suuntana oli Kotkanpesä, Kehlsteinhaus. Hitlerille lahjaksi rakennettu huvila on Berchtessgadenin kylän yläpuolella Alppien huipulla.Illaksi palasimme Muncheniin ja kävimme illallisella Baijerilaisessa ravintolassa, Hofbräuhausissa.
Munchen jäi taakse seuraavana aamuna ja matkasimme katsomaan Neuschwansteinin satulinnaa. Pääsimme linnaan opastetulle kierrokselle. Baijerin kuningas Ludvig II oli rakennuttanut linnan, joka ei koskaan valmistunut kokonaan. Ludvig ehti asua linnassaan vain puoli vuotta. Hän sairastui, joutui luopumaan hallitsijan tehtävistä. Linnaa pidetään maailman kauneimpana linnana.
Matka jatkui edelleen kohti Konstanzia ja Boden-järveä. Menimme loppumatkasta järven poikki lautalla. Illinen syötiin lähiravintolassa.
Seuraavana päivänä tutustuimme kauniiseen kukkaissaareen, Mainaun saareen, jonne menimme laivalla. Saksalaisen ritarikunnan ritarit rakensivat saarelle 1200-luvulla linnan, joka perityi 1932 ruotsalaissyntyiselle prinssi Lennart Bernadottelle, joka asuikin palatsissa kuolemaansa saakka. Hän kehitti kaunista puutarhaa, joka on suosittu turistikohde. Saarivierailun jälkeen väki hajaantui kaupungille. Illalla kävimme yhdessä taas lähiravintolassa illlallisella.
Seuraavaksi olikin Sveitsin vuoro. Vierailimme ensimmäisenä päivänä Appenzellin juustokylässä. Kuulimme juustojen valmistusprosesseista. Saimme lounaaksi maistella juustoja ja juustokeittoa.
Matka jatkui pieneen ruhtinaskuntaan Liechtensteinin valtioon. Se on Euroopan neljänneksi pienin, asukkaita vain n 38000. Pääkaupunki on Vaduz. Teimme pienen kaupunkikävelyn sen kaduilla.
Viimeisenä päivänä teimme retken Sveitsin Luzerniin. Perillä kaupungilla hajaannuimme kiertelemään nähtävyyksi. Reuss-joen ylittävät vanhat puiset katetut kävelysillat ovat varmaan kuvatuin nähtävyys kaupungissa. Sillan kaitella on varsinkin loppukesästä upeat kukkaistutukset.
Osa kävi kaupunkijuna-ajelulla katselemassa nähtävyyksiä.
Illaksi palasimme Konstanziin. Kävimme yhdessä päätösillallisella panimoravintolassa. Kiitimme Raijaa ja Ristoa hienosta retkestä.
Seuraavaana päivänä Risto vei meidät Zurichin kentälle. Illalla olimme jo kotona Rovaniemellä. Aila Immonen
Eurooppakerho opintomatkalla Baltian maissa ja Puolassa 2017
Songan Eurooppakerho teki opintomatkan Baltian maihin ja Puolaan 10.-20.5.2017. Matkalla käytiin Eestin Tallinnassa ja Tartossa, Latvian ja Liettuan pääkaupungeissa, Puolan Varsovassa sekä Krakovassa. Linja-automatkalla poikkesimme lisäksi etukäteen valituissa kohteissa. Matkaan osallistui 47 henkilöä. Kerhoilloissa olimme opiskelleet talven ajan kohteita.
Matka alkoi lentäen Rovaniemeltä Helsinkiin. Siellä Ingvesin bussi, tuttu Risto-kuljettaja ja Ritva-opas odottivat meitä. He veivät meidät heti laivalle, jolla matkasimme Tallinnaan. Ensimmäisen yön vietimme laivassa Tallinnan satamassa.
Toisena matkapäivänä kävimme Tallinnan Viruhotellissa katsomassa KGB-museota sekä teimme kaupungilla kävelykierroksen.
Sen jälkeen Risto kuljetti meidät Tarttoon, jossa illalla kävimme syömässä Ruutikellariravintolassa ja yövyimme Dorpat-hotellissa.
Kolmantena matkapäivänä lähdimme aamisen jälkeen Tarton kävelykierrokselle, jota opasti Annareet Paatsi. Hän kertoi Tarton historian vaiheista ja näytti myös kauniin yliopiston puutarhan.
Kierroksen jälkeen Risto vei meidät Elvan kylään, jossa pääsimme katsomaan paikallisten ylläpitämää Peedu koulua. Kävimme myös luontokeskuksessa, teimme pienen kävelyretken, jonka jälkeen oli vuorossa perhevierailut. Jakaannuimme 4-5 hengen ryhmiin ja pääsimme vierailemaan paikallisissa perheissä. Näimme heidän asuntojaan, sekä kuulimme heidän elintapojaan. Saimme erittäin ystävllisen vastaanoton.
Vierailujen jälkeen matka jatkui Latviaan Riikaan. Perillä olimme illalla, illallisen söimme hotellissa.
Neljäntenä matkapäivänä Risto vei meidät katsomaan Rundalen palatsia. Siellä näimme upean, hyväkuntoisen, suuren palatsin, jossa oli englanninkielinen opastus, jonka Ritva käänsi meille.
Riikaan paluun jälkeen osa meni nukketeatteriin, osa kaupungille. Myöhemmin Ritvan johdolla tehtiin vielä opastetttu kaupunkikierros.
Viidentenä matkapäivänä lähdimme heti aamusta kohti Liettuaa ja Vilnaa. Matkan varrella pääsimme katsomaan Ristikalliota, jossa oli tuhansia ristejä sekä joimme ulkosalla kuohuviinit ja äitienpäiväkahvit.
Vilnaan tulimme myöhään iltapäivällä. Ritva opasti kaupunkikierroksen ennen hotellin illallista.
Kuudentena matkapäivänä lähdimme aamiaisen jälkeen matkaan. Ensin kävimme katsomassa Trakain upea linnaa Liettuan puolella ennen matkan jatkumista Puolan puolelle. Varsovaan saavuimme illan suussa pitkän ajomatkan jälkeen. illallinen syötiin hotellissa.
Seitsemäntenä matkapäivänä lähdimme keskustaan paikallisopas Barbaran johdolla raitiotievaunulla. Kiertelimme Varsovan vanhassa kaupungissa. Näimme rakennuksia, jotka olivat säästyneet sodasta ja myös uusia nykyaikaisia rakennuksia. Näimme myös paljon muistomerkkejä, jotka oli pystytetty sodan jälkeen. Iltapäivä oli vapaata ja matkaajat hajaantuivat pian eri puolille kaupunkia omin päin kiertelemään. osa palasi lepäämään hotellille. Illallinen oli Folk Gospoda-paikkallisravintolassa.
Kahdeksantena matkapäivänä lähdimme aamiaisen jälkeen kohti Krakovaa. Matkalla pysähdyimme Czestochowan kaupunkiin ja vierailimme Jasna Goran luostarissa katsomassa Jumalan äidin ikonia (Mustaa Madonnaa). Sen jälkeen ajoimme Krakovaan, jossa majoituimme kolmeksi yöksi Wyspianskin hotelliin. Ennen illallista kävimme vielä lyhyen kävelyretken Ritvan opastuksella Krakovan vanhassa kaupungissa.
Yhdeksäntenä matkapäivänä osa lähti Auschwitz-Birkenaun retkelle ja osa Zakopaneen, osa jäi Krakovaan. Illallinen oli hotellissa. Osa kävi vielä kaupungillakin kiertelemässä. Muutamat ajelivat hevosvaunuissa pienen kierroksen vanhan kaupungin alueella.
Kymmenentenä matkapävänä oli paljon ohjelmaa. Ensin menimme vierailemaan Wieliczkan suolakaivoksessa, jossa kävimme 135 metrin syyvyydessä portaita kävellen alas ja hissillä takaisin ylös. Kaivos oli nykyisin lähinnä turisteja varten. Siellä oli paljon suolasta tehtyjä veistoksia ja erilaisia rakennelmia, mm kappeleita, juhlasaleja ja ravintoloita.
Kaivosvierailun jälkeen kävimme juutalaiskorttelissa Remuh-synagoogassa, illalla vielä Klezmer Hois-ravintolassa päätösillallisella. Iltapäivällä vierailimme myös Oskar Schindler-museossa.
Yhdentenätoista matkapäivänä oli aika lähteä kotimatkalle. Lensimme Krakovasta Helsinkiin ja edelleen iltapäivällä Rovaniemelle.
Matka alkoi viileässä säässä; Tallinnassakin oli vain 4 astetta lämmintä, mutta sää lämpeni vähitellen. Krakovassa oli jo reilusti yli 20 astetta viimeisinä matkapäivinä. Aila Immonen
Eurooppakerho opintomatkalla Roomassa ja Sisiliassa 2016
Songan Eurooppakerho teki opintomatkan Italiaan 9.-17.5.2016. Matka kohdistui erityisesti Roomaan ja Sisiliaan. Matkaan osallistui 31 henkilöä.
Vaikka talven olimme kerhoilloissa tutustuneet kohteisiin, Sisilia yllätti meidät täysin. Luonnon vehreys, maisemien jylhyys, tulivuori Etna, upeat mosaiikkikoreiset kappelit, kauniit historialliset veistokset ja rakennukset jne.
Vuorten seinämillä kohoavat pikkukaupungit kuin helmet, olivat meille myös ihastuksen kohteita.
Matkasimme ensin lentäen Helsingin kautta Roomaan. Siellä odotti meitä suomalainen bussi ja meitä jo monta vuotta ympäri Eurooppa luotsannut kuljettajamme Risto sekä suomalainen,nykyisin Sisiliassa asuva opas Ritva.
Häneltä saimme monenlaista tietoa maan historiasta, kulttuurista, asumisesta ja elintavoista jne.
Käyttöä oli myös italian alkeiskurssilla Paula Mansikalta saamistamme sanastoista arjen tilanteissa.
Tulopäivänä kiertelimme Rooman tärkeimpiä nähtävyyksiä Colosseum, Forum Romanum, kauneimpia suihkulähteitä ja Piazzoja, useita kauniita kirkkoja, joista mainittavin on Pantheon ym. Roomaan oli varattu vielä toinen päivä ennen paluumatkaa.
illansuussa siirryimme Civitavecchiaan, josta laivamme lähti kohti Sisiliaa.
Aamulla saavuimme Palermon ulkopuolelle Termini Imeresen satamaan. Sieltä jatkoimme Palermon ylle kohoavalle ylväälle Monte Pellegrinon vuorelle ihailemaan jylhiä maisemia. Kuvausten jälkeen siirryimme läheiseen kalastajakylään Mondelloon lounastamaan. Tarjolla oli meren herkkuja monessa muodossa, mustekalaa, rapuja, sinisimpukoita, miekkakalaaym ja tietysti myös pastaa. Lautanen vaihtui useaan kertaan ja aina tuotiin uusi ruokalaji. Neljännen lautasen jälkeen tunsimme itsemme jo palloiksi,kun siirryimme rantaan tutustumaan värikkäisiin kalastajaveneisiin. Ennättipä joku piipahtaa meressäkin.
Seuraavaksi siirryimme Palermon keskustaan ja kävimme tutustumassa kallion sisään rakennettuun kappeliin. Se on pyhitetty naiselle, jonka tarina kertoo pelastaneen kaupungin rutosta. Varsin vaikuttava vierailukohde.
Illaksi Ritva-opas oli järjestänyt meille mahdollisuuden vierailla sisilialaisessa kodissa. Se on usein toiveena matkoillamme, mutta aina se ei onnistu.
Lyhyen ajon jälkeen pysähdyimme kerrostalon eteen. Talo oli historiallinen ja näytti täyttävän miltei koko korttelin. Kiipesimme toiseen kerrokseen ihaillen entisityjä portaikkoja ja koristeellisia ovia. Yllätys oli melkoinen, kun isäntä toivotti meidät tervetulleiksi selvällä suomen kielellä. Kävi ilmi, että hän on Ritva-oppaamme poika, joka on syntynyt ja kasvanut Sisiliassa. Talo oli vaimon suvun aikoinaan rakentama ja omistama ja siirtyi aina sukupolvelta toiselle. Italialaisen tavan mukaan sukulaisperheet asuivat yhdessä. Alkujaan tässäkin talossa oli asunut yht´aikaa viisi perhettä, tällä hetkellä enää kolme. Saimme tietoiskun tapakulttuurista ja paikallishistoriasta kuin myös rakennustyyleistä.
Tilaa oli ruhtinaallisesti, kuusi huonetta ja täysin moderni keittiö. Asuntoon kuului lisäksi iso parveke ja puutarha. Huoneet olivat korkeita ja kalusteet antiikkia paitsi lastenhuoneessa. Upeat kattomaalaukset oli taitavasti entisöity. Rouvan perhe omisti maatilan, jonka tuotteista oli valmistettu meille monenlaiset maistiaiset, viinit, hillot, tahnat, pateet ym ym, myös perinteisiä leivonnaisia, kaikki itsetehtyjä, oli tarjolla. Kaikkien mielestä tämä ilta oli yksi matkamme kohokohtia.
Seuraavana aamuna teimme vielä Palermoon kaupunkikierroksen ja iltapäivällä vierailimme läheisessä Monrealessa. Se on kuuluisa mahtavasta katedraalistaan, jonka William II rakennutti vuonna 1173. Katedraalin vieressä sijaitsee kaunis Benediktiiniluostari. Kirkkoa valmisteltiin juuri vihkiseremoniaa varten. Pienen odottelun jälkeen ehdimme nähdä vilahduksen morsiamen saapumisesta ja häävieraista sekä kuulimme häämarssiin alkutahteja mahtavilla uruilla soitettuna. Maisemia ihaillen jatkoimme matkaa länsirannikon Valdericeen, jossa yövyimme.
Seuraavan päivän ohjelmassa oli yllätyskohde, jonka Risto ja Ritva halusivat meille näyttää. Ajoimme 750 m:n korkeudella sijaitsevaan Erice-nimiseen vanhaan pikkukaupunkiin. Kiipesimme jyrkkää pääkatua ylös kaupungin keskustaan. Kapean kadun varrella oli lukuisia pikkuputiikkeja;käsitöitä, leipuripuoteja taitavine mantelimassakoristeineen ja hedelmäkojuja. Oli myös naisten suosimia puoteja, joissa kauniita huiveja, laukkuja ja neuleita. Niin kuin muissakin näkemissämme kylissä ja pikkukaupungeissa täälläkin kirkko oli korkeimmalla paikalla.
Alkuperäisen ohjelman mukainen kaupunkivierailu oli paikalliselle viinintuottajalle, joka tuottaa kuuluisia Marsalan viinejä. Tehtaan esittelyn ja maistajaisten jälkeen ajoimme Agrigentoon, josta kreikkalainen runoilija lausui jo 500 eKr-"Kuolevaisten kaunein kaupunki".
Sen upea Temppelilaakso lumoaa yhä matkailijoita kauneudellaan, niin meidätkin.
Seuraavana päivänä nousimme Naxos-lahden majesteettisen tulivuoren Etnan rinteitä 1900 metriin. Vuorella puhalsi kova tuuli, joka melkein kaatoi muutamat. Tarkasti varoen kiersimme silmäilemässä valtavia kraatereita.
Paluumatkalla vierailimme tilalla, jossa meille opetettiin pizzan tekoa paikalliseen tapaan. Lounaaksi talo tarjosi pizzat ja salaatit, mutta saimme myös leipomamme pizzat mukaan seuraavan päivän lounaaksi.
Iltapäivällä piipahdimme Taorminassa, joka on kuin koru 200 metrin korkeudessa. Paikka tarjosi henkeäsalpaavat näkymät yli Naxos-lahden kohti Etnaa. Taorminassa oli hetki vapaata aikaa aistia paikallista tunnelmaa ja ihailla näkymää alas laaksoon.
Seuraava päivä (kuljettajan vapaapäivä) oli ohjelmasta vapaa, jolloin monet palasivat paikallisbusseilla Taorminaan. Olivatpa muutamat nousseet ylös Castelmolaan, josta näköalat olivat suorastaan huikeat."Unohtumaton elämys, jonka saamme kaikki jakaa kuvien kautta kerhoillassa", lupasivat siellä käyneet.
Osa meistä tutustui paikallisiin markkinoihin ja lomakylän ympäristöön. Kokoonnuimme myös nurmikkopiknikille nauttimaan tekemämme aidot sisilialaiset pizzat.
Seuraavana aamuna jätimme hyvästit Sisilialle ja siirryimme lautalla Messinan salmesta manner-Italian puolelle. Ajoimme upeita vehreitä maisemia ihaillen kohti Roomaa. Ohitimme mm Sorrennon niemimaan. Teimme havainnon, että karjaa ei juurikaan näkynyt, vain muutamia lammaslaumoja. Sitrushedelmien, viinirypäleiden ja oliivipuiden viljelmia näkyi runsaasti.
Seuraava päivä oli omistettu Rooman nähtävyyksiin. Päivän aikana tutustuimme roomalaiskatolisten pyhiinvaelluskohteeseen Vatikaaniin ja siellä mm museoon ja Pietarinkirkkoon, joka on yksi maailman suurimmista uskonnollisista rakennuksista. Väentungos oli aivan käsittämätöntä. Totesimme, että Roomaan on tultava uudelleen ja pitemmällä ajalla. Uupuneina, mutta onnellisina siirryimme viimeiseen hotelliin lähelle lentokenttää. Hotellin naapusissa, mukavassa paikallisessa trattoriassa, nautimme päätösillallisen, ajatukset jo kotimatkalle hiipien.
Matka oli antoisa ja avartava. Oli paljon asioita, jota emme aikaisemmin Roomasta ja Sisiliasta tienneet. Kaikkien mielestä monilta osin varsinainen elämysmatka.
Matkalla mukana olleena Leena Aspegren
Eurooppakerho opintomatkalla Unkarissa 10.-19.09.2015
Matkasimme lentäen Helsingin kautta Budapestiin. Ensimmäinen kohteemme oli kylpyläkaupunki Eger Pohjois-Unkarissa. Siellä tutustuimme kaupunkiin sekä Kauniin Rouvan Viinikellarilaaksoon.
Egeristä jatkoimme matkaa Hollokon kylään, joka on entisöity kauniiksi ja on Unescon suojelukohde. Pieni ryhmä kyläläisiä esitteli meille perinteisiä työtapoja ja kansankulttuuria puvuissa, lauluissa ja tansseissa.Pääsimme pienissä ryhmissä lounaalle kyläläisten koteihin. Se oli harvinaista paljonkin matkustaneille.
Kylästä matka jatkui kauniiden maisemien halki Budapestiin.
Matkalla näimme Gödöllön linnan, jossa Itävalta-Unkarin keisarinna Elisabet vietti mielellään aikaansa 1800-luvun loppupuolella.
Budapestissä Sankarien aukiolla saimme kattavan esitelmän Unkarin historiasta. Linnavuorelta avautui kaupunki upeana panoraamana. Näimme kuuluisimmat rakennukset, Gellert-vuoren, kuuluisan kauppahallin, Pyhän Tapanin Basilikan sekä upean parlamenttitalon sekä lukemattomia kauniita rakennuksia ja siltoja.
Kävimme myös Suomen suurlähetystössä, missä suurlähettiläs Pasi Tuominen otti meidät vastaan. Veimme terveiset Rovaniemeltä ja saimme kuulla Unkarin nykytilanteesta.
Pääsimme nauttimaan myös musikaalista kauniissa operettitalossa. Vietimme Budapestissä viisi päivää erittäin helteisessä säässä.
Teimme sieltä retket Pustalle, Szentendreen, Visegradiin ja Kalocsaan, paprikanviljelyksen keskukseen. Näimme huimia hevosnäytöksiä, keskiaikaisen ritariturnauksen, pääsimme hevosvankkuriajelulle ja poimimaan paprikoita.
Viimeinen kohteemme oli Balatonfured Balatonjärven rannalla. Sieltä kävimme kaunilla Tihanyn niemimaalla sekä lopuksi Rovaniemen ystävyyskaupungissa Veszpremissä. Kävimme kävellen katsomassa kaupungin nähtävyydet sekä sinne rakennetut Rovaniemi portaat (189 porrasta). Tapasimme myös Veszpremin Suomen kunniakonsulin Edit Neubauerin. Läksiäisiksi Veszpremin ystävyysryhmä Jerusalem Hegyi järjesti meille hienon iltajuhlan. Esitimme ryhmälle kutsun saapua ensi kesänä Rovaniemelle ja se otettiin ilolla vastaan.
Budapestista lensimme Helsingin kautta kotiin monia kokemuksia rikkaampina.
Seuraavaksi opintokohteeksi kerhomme on valinnut Italian.
Aila Immonen
Eurooppakerho opintomatkalla Englannissa 23.-30.8.2014
Matkasimme Helsingin kautta Heathrow´n lentokentälle, ja sieltä edelleen Lontoon keskustaan. Ensimmäisen päivän ohjelma alkoi lounaalla, jonka jälkeen oli noin neljä tuntia kestävä kaupunkikierros. Suomenkielisen paikallisoppaan johdolla ehdimme nähdä ulkoa tärkeimmät nähtävyydet.
Ensimmäisen yön vietimme Eastbournen rannikkokaupungissa viihtyisässä rantahotellissa. Seuraavana päivänä matka jatkui Brightoniin. Se on huvittelu- ja rantalomakaupunki. Brightonista ajoimme upeista puutarhoistaan tunnettuun Compton Acresiin. Siellä näimme kaunista kukkaloistoa, noin 20000 eri kasvilajiketta ja erilaisia puutarhoja mm. japanilaisen puutarhan.
Seuraavien kolmen päivän aikana ajelimme Cronwallin ja Devonin alueilla. Cronwallin subtrooppinen rehevyys, jyrkkäkallioiset poukamat ja hiekkarannat ihastuttivat, samoin Dartmoorin laajat nummialueet kanervikkoineen. Englannissa sataa noin 200 päivää vuodessa, mutta me jouduttiin todella rankkaan vesisateeseen vain kerran vieraillessamme Landhydrock House & Gardenissa, joka on loistelias viktoriaaninen kartano puutarhoineen. Vuoroveden vuoksi jouduimme menemään pienoisveneellä St Michael's Mountin luostarisaarelle. Museoluostari on korkealla mäellä, jonne oli vaivalloinen kiikkuminen, mutta samalla se oli hyvää liikuntaa.
Seuraavan päivän käyntikohde Cronwallissa oli roomalaisten tyyliin rakennettu Amfiteatteri Minack Theatre. Se on rakennettu mereen syöksyvän rantakallion kylkeen. Laskeuduimme 162 askelta alas tosi jyrkkää katsomoa mukaillen. Cronwallin niemimaan uloin kärki, manner-Englannin läntisin kohta, Land's End, "maailman ääri", kävimme sielläkin.
Seuraava matkakohde oli vanha roomalaisten ajoista tunnettu Bathin kaupunki, jossa on oma vanhan arkkitehtuurin mukanaan tuoma henki. Bath tunnetaan kuumista lähteistään. Geologisen murtumavyöhykkeen kohdalla pulppuaa 46-asteista vettä yli miljoona litraa vuorokaudessa.Kaupunkia pidetään roomalaisten kylpylänä, perustettu jo noin 43 jKr. Etenkin 1600-1800-luvuilla kaupunki nousi uuteen kukoistukseen yläluokan suosimana rentoutumiskohteena.
Seuraavaksi matkasimme loppupäiviksi Lontooseen. Majoituimme Lontoon esikaupunkialueelle Croydoniin. Lontoossa vuorossa oli jokiristeily pitkin Thamesia. Seilasimme puolituntia Big Benin tuntumasta Westminsterin laiturilta päätyen London Toweriin. Illalla oli vuorossa musikaali; Oopperan kummitus.
Viimeinen päivä oli omatoimista kuljeskelua ja tuliaisten hankintaa Lontoossa.
Näimme ja koimme paljon, erityisesti pienet idylliset merenrantakaupungit, kuten Eastbourne, Brighton, St Ives viehättivät. Hotelleissa ja ruokapaikoissa palvelu oli hyvin ystävällistä ja kohteliasta. Kauniit kukka-asetelmat puistoissa ja nurmikentillä ihastuttivat.
Sirkka-Liisa Tiuraniemi
Eurooppakerho opintomatkalla Tsekin tasavallassa 28.9.-7.10.2013
Matkasimme Helsingin kautta Prahaan, jossa vietimme neljä päivää. Kävimme opastetuilla kaupunkikävelyillä katsomassa mm. Prahan linnaa, joka on Euroopan suurin palatsi; Pyhän Vituksen katedraalia, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1300-luvulla sekä keskikaikaista Prahan vanhinta siltaa, Kaarlensiltaa.
Kiertelimme myös vanhassa kaupungissa. Näimme mm. raatihuoneen astronomisen kellon, jossa kuoleman hahmo, luuranko, soittaa kelloa ja 12 apostolia tulee näkyviin sen yläpuolella. Näimme myös vanhan kauniin jugendtyylisen peruskorjatun kaupungintalon sekä Vaclavin aukion, joka on nimetty tsekkien suojeluspyhimyksen mukaan ja se on samalla Prahan pääkatu. Kaupunki on onnekseen säilynyt maailmansodissa tuhoitta.
Kävimme myös Black Light Image eli mustan valon teatterin näytöksessä. Se oli todella ylämys.
Teimme päiväretken Terezin keskitysleirille, jossa paikallinen opas kertoi sodan kammottavista tapahtumista. Toisen retken Prahasta teimme Karlovy Varyn kauniiseen kylpyläkaupunkiin, jossa ruokailimme samassa hotellissa, kuin Mannerheim aikoinaan.
Hauska yksityiskohta olivat nokkamukeista ryypiskelevät seniorit, jotka uskoivat kuumien lähteiden veden parantavaan voimaan.
Sen jälkeen lähdimme kohti Ceske Budejovicea, jossa yövyimme kaksi yötä. Kaupngissa on vanha keskusta, jonka keskusaukio on Tsekin suurin. Teimme sieltä päiväretken Cesky Krumlovin kaupunkiin. Se on kaunis vanha kaupunki, joka on rakennettu jo 1300- ja 1400-luvuilla ja siellä on Tsekin toiseksi suurin linna.
Ceske Budojevicesta matkasimme itään päin Brnon kaupunkiin, joka on Tsekin toiseksi suurin kaupunki. Brnossa vietimme kolme yötä.
Sieltä teimme päiväretket Lednice-Valticen ja Mikulovin viinlalueille sekä Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan. Näimme Lednicessä Liechtenstein-suvun rakennuttaman kesäpalatsin, jossa on käytetty paljon kauniita puukoristeita katoissa, seinissä ja portaikoissa sekä palatsin yhteyteen rakennetun trooppisen kasvihuoneen.
Itävallan Wienin lentokentältä lensimme Helsingin kautta kotiin Rovaniemelle.
Kerhomme on valinnut seuraavaksi opintokohteeksi Iso-Britannian. Opiskelemme ja tutustumme Englantiin tämän lukuvuoden aikana ja teemme sinne matkan ensi vuonna.
Aila Immonen
Eurooppakerho opintomatkalla Espanjassa 28.9.-7.10.2012
Matkasimme lentäen Helsingin kautta Madridiin.Siellä vietimme kolme päivää. Kävimme opastetulla kaupunkikiertoajelulla, kuninkaanlinnassa paikallisen oppaan kanssa kiertokäynnillä sekä Pradon taidemuseossa, jossa on yli 3000 taulua. Madridista teimme päiväretken entiseen pääkaupunkiin Toledoon, joka on nimetty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1986.
Sen jälkeen lähdimme kohti Andalusiaa. Vietimme kaksi yötä pienessä, vanhassa Baezan kaupungissa. Sieltä teimme päiväretken Cordobaan, joka oli 900-luvulla läntisen islamilaisen maailman keskus. Kaupungissa oli jo silloin katuvalot ja kivetyt kadut. Siellä on vanha moskeija, maailman kolmanneksi suurin, jonka rakennustyöt oli aloitettu jo 700-luvulla, mutta joka toimii nykyisin katedraalina.Cordobakin on nimetty ihmiskunnan perintökaupungiksi.
Baezasta matkasimme Granadaan katsomaan Alhambraa,keskiaikaista maurien kuninkaiden palatsia. Sen rakennustyöt aloitettiin 800-luvulla ja jatkuivat useita satoja vuosia.
Sieltä matkasimme Fuengirolaan, josta teimme päiväretkiä. Kävimme Rondassa, muinaisessa vuoristokaupungissa. Kaupungin halkaisee 150 metrin syvyydessä virtaava joki. Kaupunkia pidetään nykyaikaisen härkätaistelun synnyinsijana.
Kävimme päiväretken myös Gibraltarilla, joka on ollut brittien hallinnassa vuoden 1713 Utrechtin sopimuksen myötä. Näimme siellä tippukiviluolia, ainoan Euroopassa asustavan apinan, Magotin. Apinat olivat uteliaita, kerjäsivät, jopa sieppasivat turisteilta syötävää.
Osa kerholaisista kävi Fuengirolassa katsomassa härkätaistelun. Se on katoavaa kulttuuria Euroopassa, sillä härkätaistelu on kielletty jo osassa Espanjaa.
Viimeisenä päivänä kävimme pienessä vuoristokylässä Mijasissa. Sieltä on upeat näkymät meren suuntaan. Talot ovat kauniita valkosia ja kujat kapeita.
Sieltä matkasimme Malagaan ja kiertelimme vielä katsomassa viimeisiä näkymiä. Malaga on Euroopan vanhimpia kaupunkeja.Se on aina ollut portti Välimeren alueen kulttuureille.
Malagasta lensimme Helsingin kautta kotiin Rovaniemelle.
Aila Immonen
Kerhon 15-vuotisjuhlissa mukana unkarilaiset vieraat 8.7.2017
Eurooppakerho Saksassa 2018
Eurooppakerholaiset Trakain linnan edustalla Liettuassa 2017
Tartto vanhan kirkon rauniot
Varsovan vanhan kaupungin torilla
Krakova, vanhankaupungin tori, Verkahalli, jossa käsityöläisten kojuja
Eurooppakerholaiset Sisiliassa Etnan rinteellä 2016
Palermon torilla
Italialainen perhevierailu
Monreale Benediktiiniluostari
Ericen katunäkymä
Eurooppakerholaiset Budapestissä Unkarin matkalla 2015
Unkarin kulttuuriin tutustumassa Levin leirillä 2014
Leena Aspegren ja Vera Timar Veszpremistä kerhon kevätjuhlassa 2015
Eurooppakerholaiset Englannissa 2014
Englantilaiseen kulttuuriin tutustumassa Kuusamon leirillä 2014
Eurooppakerholaiset Prahan linnan puistossa 2013
Eurooppakerholaiset Madridissa kuninkaanlinnan edessä 2012
Espanjalaiseen ruokakulttuurin tutustumassa Saariselällä 2011
SONGAN EUROOPPAKERHO RY Y-tunnus: Sähköposti: 2465848-0 marja.teppo (at) hotmail.com Nettitaivas © Songan Eurooppakerho ry 2011